Preventie luchtwegenklachten

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 19:51

Sinds het begin van het coronavirus is de aandacht voor een optimale gezondheid gegroeid. Het lichaam kan tegen elke virus en/of bacterie goed verweren als het immuunsysteem sterk is. Naast een goed werkend immuunsysteem is het ook nodig om wat voorzorgmaatregelen te nemen. 

Sinds april 2020 gebruiken wij bij Rajaveda Ayurvedisch Gezondheidscentrum een zelfgemaakte tinctuur (arishtam) op basis alcohol en de onderstaande kruiden:

 • Pipali (Piper longum)
 • Zwarte peper (Piper Nigrum)
 • Droge gember wortel (Zingiber officinalis linn)
 • Kalmoes (Acorus Calamus)
 • Gele wijnstok (Coscinium fenestratum)
 • Galnoot (Quercus incana Roxb) 
 • Gajapippali (Scindapus Officinalis)

 

Deze aristham gebruikten wij initieel enkel binnen eigen huishouden. Toen de eerste lockdown voorbij was en we weer cliënten ontvingen in de praktijk, kreeg elk cliënt een eetlepel van deze tinctuur als een aanvullende voorzorgmaatregel bij binnenkomst, om te gorgelen en of gewoon door te slikken. Afgelopen maanden is er meer en meer vraag gekomen over deze tinctuur en de werking ervan. Daarom deze blog. 

Waarom deze kruiden:

 • Pippali, zwarte peper, gember wortel

Degenen die al wat weten over Ayurveda zien al bij de eerste 3 ingrediënten de samenstelling van Trikatu (pipali, zwarte peper en gember). De werking van Trikatu is veelzijdig. Grotendeels verhoogt Trikatu het lichaamsvuur wat in Ayurveda ook de Agni wordt genoemd. Daarnaast heeft pippali een hele bijzondere werking. Het triggert de cellen om de voedingswaarde op te nemen. In meeste Ayurvedische kruidenpreparaten is Trikatu de basis. 

 • Kalmoes

Kalmoes heeft een slijmoplossende eigenschap. Het heeft een sterke desinfecterende werking. 

 • Gele wijnstok (tree turmeric)

Gele wijnstok helpt bij het zuiveren van bloed. 

 • Galnoot

In de Ayurveda wordt galnoot gebruikt voor het behandelen van inwendige wonden.

 • Gajapippali

Gajapippali heeft onder andere een bevorderde werking op de luchtwegen.

 • Alcohol

Wordt gebruikt als om lang houdbaar te maken, als transportmiddel en voor de snelle opname in het bloed. In de traditionele geneeswijze wordt alcohol heel vaak gebruikt voor houdbaarheid. 

 

Smaak en gebruik

De smaak is scherp. Het brandt letterlijk verstoppingen/blokkades in de luchtwegen op. Het is in principe een aftreksel van de bovengenoemde kruiden in alcohol. De kruiden worden geweekt (min 8 uur) in een fles alcohol (gin of een ander alcohol waaraan extract van jeneverbessen zijn toegevoegd!). Iedereen kan het gebruiken. Gebruik het om te gorgelen en daarna uit te spugen of gewoon opdrinken.

Deze tinctuur kan je gebruiken als een preventiemiddel en ook als je klachten hebt. In principe kan je het dagelijks gebruiken, het is echter niet nodig. Gebruik 1 eetlepel per dag als preventiemiddel. Denk aan situaties dat je in contact komt mensen. Als je klachten hebt, kan je 3 eetlepels gebruiken verspreidt over de dag. Voor minderjarigen en zwangeren neem even contact op. 

 

Vragen?

Wil je meer weten? Neem contact op met ons. 


Reactie plaatsen

Reacties

Satna mohan
3 jaar geleden

hoi Rajah, ñog de beste wensen voor het nwe jaar.....kan ik zo'n fles bij jöu bestellen. Gr. Satna

Gini
3 jaar geleden

Dag Satna,
De kruiden zijn gisteren opgestuurd!

Maria Willebrands
3 jaar geleden

Ik heb de tinctuur gemaakt en gebruik het nu enkele dagen. Trikatu helpt mij mijn spijsvertering goed te laten functioneren, zodat weinig afvalstoffen overblijven en/of worden afgevoerd worden. Een goed werkende spijsvertering is de basis voor een goedwerkend immuunsysteem. Ik voel me van binnenuit letterlijk opgeruimder, schoner en helderder.
Dank je wel Rajah!

Marion Welch-Mol
3 jaar geleden

goedemiddag, via Maria Willebrands over deze tinctuur. een paar vragen: kan iedereen dat gemakkelijk maken? stuurt u de kruiden per post, met een recept erbij en wat zijn de kosten?

Umit
3 jaar geleden

Beste Raja,
Graag wil ik hierbij een pakje bestellen.